perjantai 28. marraskuuta 2014

Kiitospäivän tunnelmia

Hei!

Olipa mukavaa herätä tänä aamuna hyviin uutisiin! Harmi, kun en pääse juhlimaan muiden suomalaisten kanssa. Edes skumppaa en voi ostaa, kun ei ikä vielä täällä Jenkkilässä riitä. Suoraan sanottuna olin hieman skeptinen tasa-arvoisen avioliittolain läpimenemisestä, mutta mahtavaa välillä yllättyä positiivisesti. Hyvä Suomi! Pienin askelin kohti tasa-arvoisempaa, parempaa tulevaisuutta – ehkä vähän jäljessä muuta maailmaa, mutta parempi myöhään, kuin ei milloinkaan.

Kampus on ollut pari viime päivää erikoisen hiljainen. Lähes kaikki ulkomaalaiset opiskelijat, kuten myös kauempana asuvat amerikkalaiset, eivät ole kuitenkaan lähteneet koteihinsa, joten aivan yksin ei tarvitse olla. Kämppikseni lähti jo keskiviikkona ja tulee takaisin vasta sunnuntaina, joten saan nauttia vähän aikaa ihan ikiomasta huoneesta. Yritän parhaani mukaan olla huolehtimatta kohta edessä olevista loppukokeista ja käyttää aikaa ihan löhöilyyn ja nukkumiseen. Muutama elokuva on tullut jo katsottua (The Awakening nukkumaan mennessä ei ollut tosin ihan paras idea), pari kirjettä kirjoitettua, muutamia lehtiä luettua, ynnä muuta sellaista. Huomenna ajattelin lähteä keskustaan joululahjaostoksille ja ehkäpä elokuviin. Toivottavasti suurin ryysis on ohi, ja joitakin tuotteita vielä Black Fridayn jäljiltä hyllyissä!

Kuva: Satya Murthy CC
Kaikki ovat varmaan kuulleet kiitospäivästä ja saaneet TV-sarjojen perusteella jonkinlaisen kuvan siitä, kuinka sitä vietetään. Mutta mikä juhla tämä oikein on? Miksi se on amerikkalaisille niin tärkeä?

Kiitospäivää vietetään myös Kanadassa (vähän eri aikaan ja eri syystä), mutta täällä sitä juhlitaan aina marraskuun neljäntenä torstaina. Kiitospäivän juontaa juurensa vuoteen 1620. Tällöin noin sata uskonsa takia vainottua puritaania pakeni Isosta-Britanniasta Alankomaihin, ja sieltä Cape Codiin kuuluisalla Mayflower-aluksella. Cape Cod on siis Massachusettsin osavaltiossa (Yhdysvaltojen koillisosassa) sijaitseva niemimaa. Siirtolaiset perustivat Plymouthin kaupungin hieman Cape Codista pohjoiseen. Tällöin syksy oli jo pitkällä, ja he kärsivät ruoan puutteesta. Ensimmäisen, erityisen kylmän talven aikana yli puolet siirtolaisista menehtyi. Keväällä intiaanipäällikkö (pahoittelen sanavalintaa, en tiedä mikä tähän olisi poliittisesti korrekti) Massasoit sopi rauhanomaisesta rinnakkaiselosta siirtolaisten kanssa. Alkuperäiskansa antoi uudisasukkaille ruokaa ja opetti heille tärkeitä selviytymistaitoja, josta kiitollisina  siirtolaiset kutsuivat Massasoitin ja heimon jäsenet juhlimaan ja syömään kanssaan. Monet pitävät tätä kiitospäivän perinteiden alkuna. Toisaalta alkuperäiskansa oli viettänyt kiitospäivää jo satoja vuosia, tarkoituksenaan kiittää jumalaa onnistuneesta sadosta. Nykyäänkin kiitospäivä on useille pääosin uskonnollinen juhla.

Historiasta viis – kiitospäivän, kuten monen muunkin juhlan, alkuperäinen merkitys on tänä päivänä hieman menettänyt merkitystään. Amerikkalaisille kiitospäivä on ennen kaikkea perhejuhla, monille jopa joulua tärkeämpi. Kiitospäivänä perheenjäsenet (ja joissakin tapauksissa lähisukulaiset) matkustavat pitkienkin matkojen päästä saman katon alle illalliselle. Ennen ateriaa luetaan kiitosteksti, ja ruokalajit heijastavat vuonna 1621 alkuperäiskansan tarjoamia ruokia. Perinteiseen kiitospäivän pöytään kuuluu paahdettua kalkkunaa leivällä täytettynä (tosin nykyään suurin osa valmistaa täytteen erikseen, ei kalkkunan sisällä), karpalohyytelöä, perunamuusia ja ruskeaa kastiketta. Lisäksi tarjolla on usein juureksia tai vihanneksia, kuten bataattia, porkkanaa, vihreitä papuja tai herneitä. Lisäkkeet vaihtelevat perheestä ja osavaltiosta riippuen. Jälkiruokana on yleensä kurpitsapiirakkaa ja mahdollisesti muita piiraita, kuten pekaanipähkinä- tai omenapiirakkaa. Ruokajuomana on perinteisesti apple cider, kirpeä tuore omenamehu, tai viini.

Kuva: Tuchodi CC

Moni ottaa kiitospäivän jälkeisen perjantain töistä vapaaksi, ja kouluissa se on aina vapaapäivä. Perjantai tunnetaan nimellä Black Friday, jolloin kaupat aloittavat suuret alennusmyynnit, usein jo keskiyöllä. Yöllä (tai viimeistään perjantaina päivällä) shoppailu on monelle perheelle traditio siinä missä kiitospäivän ateriakin, ja etenkin äideille ja college-ikäisille tyttärille mahdollisuus tehdä yhdessä jotain hauskaa.

Jos kalkkuna ei innosta, suosittelen kokeilemaan ainakin kurpitsapiirakkaa. Meille suomalaisille se voi kuulostaa eksoottiselta, mutta olen leiponut kurpitsapiirakkaa moniin tapahtumiin ja illanistujaisiin, ja palaute on ollut lähes sataprosenttisesti positiivista. Kurpitsa on itsessään hyvin mieto, hieman makea kasvis, mutta piirakassa kanelin ja sokerin kera se pääsee oikeuksiinsa. Säilykekurpitsaa löytyy ainakin isompien markettien Amerikka-osastolta. Toki kurpitsan voi ostaa myös itse, keittää, ja soseuttaa survimella. Kurpitsapiirakka sopii hyvin myös suomalaiseen joulupöytään jouluisen maustuksen ansiosta.

Kuva: TheCulinaryGeek CC

Ainesosat
225 g maustamatonta tuorejuustoa
4,7 dl / 425 g kurpitsasosetta (yksi säilykepurkki vastaa tätä)
2,4 dl sokeria
¼ tl suolaa
1 muna + 2 keltuaista kevyesti vatkattuina
2,4 dl kevytkermaa (tai puolet kermaa, puolet maitoa)
0,6 dl sulatettua voita
1 tl vaniljasokeria
½ tl kanelia
¼ tl inkivääriä
1 valmis makea piirakkataikina (saa toki tehdä itsekin, jos intoa riittää)
Lisäkkeeksi kermavaahtoa, vaahtoutuvaa vaniljakastiketta, tai vaniljajäätelöä

Ohjeet 
Lämmitä uuni 175:n asteeseen. Painele taikina vuoan pohjalle.
  1. Vatkaa tuorejuustoa hetki niin, että se hieman pehmenee ja notkistuu. 
  2. Lisää sekaan kurpitsa ja vatkaa, kunnes ainekset ovat sekoittuneet.
  3. Lisää sokeri ja suola, ja vatkaa hetki.
  4. Lisää muna-keltuaisseos, kevytkerma ja sulatettu voi, ja vatkaa jälleen kunnes ainekset ovat sekoittuneet.
  5. Lisää vielä vaniljasokeri, kaneli ja inkivääri, ja vatkaa, kunnes ne ovat sekoittuneet.
  6. Kaada täyte piirakkapohjan päälle ja paista uunin keskitasolla noin 50 minuuttia. Kun otat piirakan uunista, täyte saa olla hieman pehmeä keskeltä, muttei kuitenkaan nestemäinen. Täyte jähmettyy vielä jonkin verran jäähtyessään.
  7.  Tarjoile haluamasi lisukkeen kanssa. Piirakka on parasta kylmänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti