maanantai 8. syyskuuta 2014

Kurssien shoppailua, elokuvia uimahallissa ja muuta mukavaa

Hei taas!

Reilu viikko on vierähtänyt viime postauksesta, mutta suoraan sanottuna tuntuu, kuin siitä olisi jo kuukausi aikaa. Ei ole niinkään kyse siitä, etteikö aika täällä menisi nopeasti, vaan ennemminkin siitä, että viikossa on ehtinyt taas tapahtua ihan valtavasti asioita!

Keskityn nyt kuitenkin tällä kertaa kurssivalintoihin, kuten viimeksi lupailinkin. Brown on niin sanottu liberal arts college, mikä tarkoittaa sitä, että täällä painotetaan laajaa yleistietämystä eri oppiaineista. Joissakin liberal arts yliopistoissa tämä saavutetaan siten, että oppilaat käyttävät ainakin ensimmäisen vuoden pelkkien pakollisten aineiden opiskeluun, vähän saamaan tyyliin kuin suomalaisissa lukiossa on pakko opiskella ainakin yksi kurssi suunnilleen jokaista ainetta. Vasta tämän jälkeen päästään valitsemaan omat kiinnostuksen kohteet ja pääaine. Brownissa asiaa lähestytään kuitenkin vähän eri näkökulmasta. Täälläkin pääaine julistetaan vasta toisen vuoden kevätpuolella (senkin jälkeen sitä voi vielä vaihtaa), mutta pakollisia kursseja ei ole yhtäkään. Ehdot valmistumiselle ovat, että täyttää jonkun pääaineen (Brownissa puhutaan käytetään concentration-sanaa majorin sijaan, koska halutaan olla erilaisia tässäkin asiassa) kriteerit, ja on suorittanut hyväksytysti vähintään 30 kurssia.

Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa? Otetaan nyt esimerkkinä vaikkapa psykologia, mitä itse luultavastikin lähden opiskelemaan. Jotta valmistun psykologian kandidaatiksi, minun täytyy näiden kahdeksan lukukauden aikana suorittaa
  • Psykologian introkurssi (saan tosin skipata tämän, koska suoritin AP-psykologian vaihtovuonna)
  • Statistiikan introkurssi
  • Kuusi psykologian kurssia, kaksi kutakin suuntausta kohden (havainto/kognitiivinen, vertaileva/fysiologinen, sekä sosiaali/persoonallisuus/kehityspsykologiaa)
  • Yksi psykologian laboratoriokurssi
  • Kuusi vapaavalintaista tiedekurssia (matematiikkaa, biologiaa, kemiaa, fysiikkaa, neurotiedettä…)
  • Yksi psykologian ”ylemmän tason” seminaarikurssi
  • Ohjattu tutkielma (yksi kurssi)

Näitä kursseja on siis yhteensä 17, joista vain kaksi on varsinaisesti pakollisia – kaikissa muissa on runsaasti vaihtoehtoja. Keskimääräinen opiskelija ottaa 4-5 kurssia lukukautta kohden, ja suorittaa noin 35 kurssia neljän vuoden aikana. Mitä noilla lopuilla kursseilla sitten opiskellaan? Ihan mitä vaan! Halutessaan voi ottaa toki lisää psykologian kursseja, mutta koska täällä kurssivalikoima on niin valtava, niin kiinnostavia kursseja löytyy varmasti muistakin tiedekunnista. Etenkin ensimmäisen vuoden opiskelijoita kannustetaankin vahvasti ottamaan hyvin erilaisia kursseja monista eri tiedekunnista – varsinkin, koska suurin osa ei ole vielä varma tulevasta pääaineestaan (ja nekin, jotka luulevat olevansa, usein muuttavat mieltään). Pääaineesta riippuen suoritettavia kursseja on 12-20, joten vaikka ensimmäisen vuoden opiskelisi mitä, niin pääaineelle pakolliset kurssit ehtii kyllä ottaa myöhemminkin. Tämä systeemi on mielestäni mahtava siitäkin syystä, että jokainen opiskelija pystyy mahduttamaan lukujärjestykseensä pääaineensa ulkopuolisia kiinnostuksen kohteita, oli se sitten taiteita, musiikkia, kieliä tai vaikkapa egyptologiaa.

Toinen Brownille ominainen piirre kurssivalinnoissa on niin sanottu shopping period. Kursseille rekisteröidytään alustavasti koulun alkaessa, jonka jälkeen alkaa tämä kahden viikon shoppailuvaihe. Näiden kahden viikon aikana oppilailla on mahdollisuus kokeilla haluamiaan kursseja – myös niitä, joihin ei ole rekisteröitynyt. Osa oppilaisa ”shoppailee” yli kymmentä kurssia, osa vain viitta tai kuutta. Näiden viikkojen aikana oppilaat saavat yleensä melko hyvän käsityksen siitä, millainen professori kurssia opettaa, millainen opetustyyli hänellä on, kuinka raskas kurssi tulee olemaan jne. Lopullinen rekisteröinti kursseille täytyy olla tehtynä näiden kahden viikon lopussa, jolloin jokaisella opiskelijalla on toivon mukaan lukujärjestyksessään vain sellaiset kurssit, mistä oikeasti pitää. Varsinkin shopping periodin ensimmäiset päivät ovat usein melkoista hyörinää, sillä suuri osa oppilaista joutuu istumaan lattialla tai rappusilla, ja ihmisiä tulee ja menee kesken luentojen. Koen tämän shopping periodin kuitenkin todella hyödyllisenä varsinkin tässä vaiheessa, kun ei vielä tunne professoreita yhtään.

Minä shoppailin aluksi kahdeksaa kurssia: biologiaa (ravitsemustieteen perusteet), persoonallisuuspsykologiaa, statistiikan introkurssia, englannin esseekurssia, Lähi-idän tutkimusta, neurotieteen introkurssia, ranskaa ja sosiologiaa (sukupuoli ja yhteiskunta). Lopulta monen mutkan kautta päädyin biologiaan, psykologiaan, Lähi-itään ja neurotieteeseen. Pidin kovasti noista muistakin kursseista, joten ajattelin ottaa ainakin ranskan, statistiikan ja englannin sitten keväällä.


BIOL0030 Principles of Nutrition (ravitsemustieteen perusteet)
Kurssilla on noin sata oppilasta. Opettaja on koulutukseltaan ravitsemusterapeutti, joten hän osaa asiansa ja pystyy käyttämään hyväkseen esimerkkejä oikeasta elämästä. Opettaja on jo vähän vanhempi naishenkilö, mutta hänellä on mukavan selkeä opetustyyli ja hänen luentojaan on helppoa seurata. Kurssilla käsitellään muun muassa ravitsemuksen perusteita ja niiden soveltamista oikeaan elämään, ravitsemuksen roolia kroonisten sairauksien hoidossa, sekä eri ruoka-aineiden imeytymistä ja käyttäytymistä ihmiskehossa. Kurssi vaikuttaa melko helpolta, sillä suurin osa käsiteltävistä asioista on yleistietoa tai jo aiemmin biologian tunneilla opittua. Varsinaista kirjaa ei edes tarvitse hankkia, sillä opettajalta saa valmiit tiivistelmät kirjan kappaleista, ja koekysymykset perustuvat pelkästään niihin ja luennoilla läpikäytyihin asioihin. Otinkin kurssin pääasiassa siksi, että voidakseni ottaa vaativampia kursseja samasta aihepiiristä, minun tulee käydä tämä kurssi ensin. Sitä paitsi onhan se ihan mukavaa vaihtelua ottaa vähän helpompiakin kursseja, varsinkin nyt ensimmäisellä lukukaudella!

CLPS 0701 Personality (persoonallisuuspsykologia)
Kurssilla käsitellään eri persoonallisuuspsykologian perspektiivejä ja teorioita (psykoanalyyttinen, behavioristinen, humanistinen jne.). Kurssilla painotetaan teorian ja tutkimuksen yhteyttä. Kurssilla on reilut sata oppilasta, ja opettaja on samalla myös minun ”oponi”, eli hän on se, joka auttaa minua kurssivalinnoissa ynnä muussa opiskeluun liittyvässä. Opettaja on vanhempi mieshenkilö, ja koulutukseltaan psykoterapeutti. Luentojensa ohessa hän tapaakin kouluikäisia lapsia terapian merkeissä, joten hän todellakin tietää mistä puhuu, ja voi käyttää esimerkkejä oikeasta elämästä luentojensa apuna. Opettajan opetustyyli on joidenkin mielestä kuiva (hän puhuu melko paljon ja käyttää vain vähän oheismateriaalia), mutta itse pidän hänestä, koska hän on niin valtavan omistautunut ja innostunut siitä, mitä hän opettaa. Myös kurssikirjat ovat mielenkiintoisia ja selkeitä. Toisessa on teoriaa, ja toisessa esimerkkitapauksia.



NEUR 0010 The Brain: An Introduction to Neuroscience
Kurssilla käsitellään nisäkkäiden hermostoa painottuen ihmisaivoihin. Aiheisiin kuuluu muun muassa hermosolujen toiminta, aistien toiminta, liikkeen ja puheen kontrolli, oppiminen ja muisti, tunteet, sekä aivosairaudet. Kurssilla on valtavasti oppilaita, yli 400. Opettajia on kaksi, joista toista en ole vielä tavannut, mutta ainakin toinen on todella osaava ja ihan älyttömän hauska. Kirja on paksu kuin nälkävuosi ja luettava materiaali on välillä melko teoreettista ja raskasta, mutta onneksi opettajat ja kurssin ”avustajat” ovat tavattavissa useita kertoja viikossa, ja kerran viikossa järjestetään vapaaehtoisia tunnin kertaussessioita.



MES 0155 Cultures of the Contemporary Middle East
Miten minä päädyin ottamaan Lähi-idän tieteitä kurssivalikoimaani? Kaikki lähti oikeastaan siitä, kun mentorini kehui kyseisin kurssin professorin maasta taivaisiin, ja kannusti ottamaan jonkun hänen kursseistaan. Eräällä lounaalla kansainvälisen orientaation aikana päädyin sitten istumaan samaan pöytään tämän professorin kanssa, ja olin myyty. Aivan supermahtava ja ihana ihminen! Hän on kotoisin Palestiinasta, mutta on asunut Yhdysvalloissa jo pitkään – alun perin opetti Harvardissa, mutta vaihtoi sitten Browniin (jossa viihtyy kuulemma paljon paremmin, heh). Ei tämä professori kuitenkaan ihan ainoa syy ole, miksi otin tämän kurssin. Lähi-Idän tapahtumat ovat melkoisen pinnalla tällä hetkellä ja vaikuttavat runsaasti myös muuhun maailmaan. Minua on jo pitkään vaivannut se, että oma tietämykseni rajoittuu siihen, että ”joku konflikti siellä on aina meneillään”. Toivonkin, että tämän kurssin jälkeen minulla olisi vähän parempi käsitys siitä, mitä Lähi-Idässä oikein tapahtuu, ja miten tähän on päädytty.

Kurssin aikana luemme neljä kirjaa: Raja al-Sanean Riadin tytöt, Our harsh logic : Israeli soldiers' testimonies from the occupied territories 2000-2010 (ei lienee suomennettu?), Marjane Satrapin Persepolis, ja Jean Zarun Occupied with Nonviolence: A Palestinian Woman Speaks (tätäkään en löytänyt suomeksi). Katsomme myös 11 eri elokuvaa dokumenteista komedioihin, muun muassa Nader ja Simin: Ero, Wadjda, Taistelu Algeriasta ja Reel Bad Arabs: How Hollywood Vilifies a People. Jokainen kirja ja elokuva vaikuttaa ihan älyttömän mielenkiintoiselta, ja yllätyksekseni voin sanoa, että odotan näitä tunteja kaikkein eniten!


Muutoin ollaan tehty kaikenlaista hauskaa, kuten kisailtu muita ”yksikköjä” vastaan, käyty kuuntelemassa yllättävän hauska luento alkoholista ja seksistä, katsottu näytelmä seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kannustettu luokkakavereita talent-kilpailussa, tutustuttu koulun tarjoamiin 400:n kerhoon ja katsottu Pitch Perfect uimahallissa. Antaa kuvien puhua puolestaan (vaikka ne ovatkin vähän huonolaatuisia, sori!).










3 kommenttia:

  1. Mahtavaa lukea sun juttuja Brownista! Kiitos! Odotan innolla jo seuraavaa :)

    VastaaPoista
  2. vitsit tuo middle east -kurssi kuulostaa mielenkiintoselta!! oon lukenu pari noista kirjoista ja tykkäsin! kerropa joskus ajatuksia kurssista jos jaksat/kerkeet. tosin näyttää sulla kyllä kiirettä pitävän muutenkin :) tsemppiä elämään siellä kaikin puolin, jatkan mielenkiinnolla tän blogin seurailua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielelläni! Olen vasta aloittanut ensimmäistä kirjaa (A Palestinian woman speaks), mutta muuten ollaan käsitelty tunneilla jo paljon ajatuksia herättäviä artikkeleja ja tutkimuksia. Kiva, että jotakuta kiinnostaa tämäkin aihe, niin minulla on hyvä syy kirjoittaa siitä :D

      Poista